Uncategorized

SAVJETI ZA MLADE STUDENTE: Štednja i ulaganje novca u banke?

Kada kreirate štedni plan, bilo bi dobro da razmislite o tome koliko će vam novca trebati u budućnosti. Također, trebali bi ste pronaći načine na koje Vaš novac može zaraditi još novca. Postoje različita mišljenja o tome na koji način efikasno i brzo steći novac, međutim, velika polemika može da nastane i na temu kako ga zadržati i (ako je moguće) uvećati sumu kojom raspolažemo. Iako nam je sada dostupno puno načina kako da kupujemo, gradimo, da se opremamo i snabdevamo, štednja je i dalje ostala najefikasniji “recept” kako uvek imati novac. Ako redovno izdvajanje određene sume novca (onoliko koliko sebi možete da priuštite) pretvorite u naviku, bićete na pravom putu da u svakom momentu imate mogućnost da sebi priuštite željene stvari ili da se u momentima nužde i neplaniranih izdataka ne zadužujete, ali i da otvorite sebi opcije u budućem investiranju.

Štednja u „slamarici” je načešći način štednje. Kao i svaki sledeći i ovaj način štednje ima svoje vrline i mane. Ukoliko držite novac u kući, on može da nestane u nekim ekstremnim uslovima poput krađe, požara ili slično, ali daleko češći uzrok nestanka novca ste vi sami. Ako znamo da novac imamo u kući, često ćemo umesto odlaska u banku, zaviriti u slamaricu i uzeti nešto para. I tako malo po malo… I može se desiti da vam novac ode na stvari koje vam nisu bile neophodne. Vrlo je verovatno da ćete pri tome sebi reći kako ćete to nadoknaditi, ali i sami znate da to najčešće nije slučaj. Pozitivna strana ovog vida štednje je da će vam novac biti pri ruci ukoliko vam hitno zatreba a niste u prilici da ga podignete iz banke, ali na ovaj način gubite i kamatu ili druge povoljnosti koje biste ostvarili štednjom u banci.

Štednja u banci je pouzdana, ne morate da brinete da će neko saznati da držite novac u kući i probati da vas opljačka i, u zavisnosti od vremena (i načina) na koliko mislite da ostavite novac u banci, omogućuje vam da novac „oplođujete” tj. da zarađujete kroz kamatu. Prvi način za ovo je da štedite tako što ćete pare ostavljati na sopstvenom tekućem računu. Ovakav vid štednje znači da svoja novčana sredstva u dinarima ili devizama možete da ostavite na tekućem računu koji posedujete i trošite ih kada vi smatrate za shodno. Ovakav način štednje vam neće doneti dodatni novac jer ne podleže davanju kamate, ali zato vam je novac na sigurnom mestu i dostupan je kada god vam zatreba.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close